1 / 5

Tilaukset

Valmistan tilauksesta erilaisia jalometalli- ja saamenkäsityötuotteita.

Saamenkäsitöistä yleisimmät kysytyt ovat kuksat ja puukot. Muita saamenkäsityön puolelta osaamisalaani kuuluvia töitä ovat esimerkiksi leuku, neulakota, naappu, kaara, kiisa, komsio, sarvihakaset, käpy ja tiuhta, erilaiset sarvi- ja pahkarasiat, perinteiset vakat ja niin edelleen.

Suvun oppien lisäksi olen opiskellut saamenkäsityöalan ammattitutkinnon (kisälli) Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Kisällintutkinnossa erikoistuin jalometallityöhön ja työvälineisiin. Puukkojen, leukujen, kovertimien ja muiden työkalujen terät taon hiili- tai hopeateräksestä (K510, korkeahiiliteräs). Erikoisterästen kohdalla vähintään muotoilen ja karkaisen itse. 

Puukkojen kovan raakanahkatupen ompelen poron tai hirven selkäjänteellä perinteiseen tapaan. Joskus ompelen poron nahasta ja turkiksesta omaan käyttöön, mutta Samekista perinteisesti saadut sisnatyöt, kuten kaulakukkarot, laukut, tinalankarannekkeet ja kahvipussit teetetään pehmeisiin saamenkäsitöihin erikoistuneilla sukulaisilla ja ystävillä.

Hinnat

Seuraavat hinnat ovat suuntaa antavia. Lopullinen hinta määräytyy sopimuksen mukaan.

Puukkojen hinnat alkaen 300 euroa. Taidokkaasti koristelluista sarvituppisista puukoista ja leu'uista hinta on nelinumeroinen.

Noin kahden desilitran kuksat alkaen 300 euroa. Sarvilyötteillä alkaen 500 euroa. Hintaan vaikuttavat mm. koko ja pahkan laatu. 

Vihkisormuksissa mallilla ja metallilla on suuri vaikutus kustannuksiin. On hyvä varautua tarjouksen olevan vähintään 500€ per sormus.

Tilausaikataulu

Seuraavan yli 300 euron tilauksen otan vastaan lokakuussa 2023. Pienempiä tilauksia, erityisesti hopeasta, tehdään nopeammalla aikataululla. Myyntimallistossa olevat tuotteet merkitään verkkokaupassa "tilauksesta", kun hyllytavara on tilapäisesti loppu. Tuotannosta poistuneet mallit eivät jää näkyviin verkkokauppaan, kun viimeinen on myyty.

- Sami Laiti