Korujen hoito-ohjeet
Lue täältä, miten korusi säilyvät säihkyvinä ja hyväkuntoisina mahdollisimman pitkään.
Hopeakorujen käsittely
Korujemme päämateriaali on niin kutsuttu sterling eli pitoisuudeltaan 925/1000 hopeaa. Se on pehmeämpää työstää ja tummuu hieman hitaammin kuin toinen Pohjolassa yleinen pitoisuus 830. Tästä huolimatta hopeakorut ennemmin tai myöhemmin tummuvat.
Voit hidastaa tummumista käsittelemällä niitä oikein: vältä sormilla koskemista mahdollisimman paljon. Sormien rasvalla on tummumista nopeuttava vaikutus. Tartu koukullisiin korvakoruihin vain koukusta.
Liikkeessä käsittelemme valmiita, kiiltäviä koruja ainoastaan puuvillakäsineillä.
Korujen pesu
Yllä mainituista syistä korut kannattaa pitää puhtaana. Kuuma vesi ja asianpesuaine toimivat hyvin, mutta älä hankaa koruja millään. Kotioloissa saippuavesi puhdistaa korun itsestään, mikäli vesi on riittävän kuumaa. Älä upota sarviosia veteen, ainakaan kuumaan! Pajalla käytämme ultraäänipesuria hellävaraisuuden maksimoimiseksi.
Pesuaineissa on eroja. Vältä sellaisia saippuoita, missä on käsiä tai pintoja hoitavia aineita. Ne voivat jättää näkyvän kalvon hopeisiin. Isäni Petteri kertoo, että vihreä Fairy Original tummentaa hopeita. Asiaa itse sen kummemmin tutkimatta olen vuosia käyttänyt keltaista Fairya mikä on erinomainen rasvanpoistaja ja toimii hyvin.
Korujen kuivaus vaatii myös huolellisuutta. Märkänä pöydälle jätetty koru saattaa kuivaessaan jättää pisaroiden kohdalle läiskiä, joita voi olla vaikea saada pois enää pesemällä. Voit painella korun puhtaaksi pehmeällä pyyhkeellä tai paperilla, mutta älä pyyhi korua kuivaksi. Se naarmuttaa.
Pajalla valmiit korut kuivataan lehtipuun puruissa. Esimerkiksi riittävän hieno savustuspuru käy tähän tarkoitukseen. Havupuiden purua ei voi pihkaisuuden vuoksi käyttää.
Hopeakorujen säilytys
Hopeakorut kannattaa säilyttää ilmatiiviisti esim. minigrip-pusseissa. Kunhan varmistat, että koru on kuiva. Kaikenlaiset rasiat, kiisat ja kaapit myös vähentävät ilman kiertoa korun pinnassa mikä hidastaa tummumista. Yksi erinomainen säilytystapa on pakastin, mutta tällöin on huomioitava kosteuden tiivistyminen korujen pinnalle kun kylmä esine otetaan taas lämpimään. Pakastin sopii erityisesti vöille, mistä hopeiden irrottaminen puhdistusta varten on työlästä.
Koruuni osui lakkaa!
Ota korvakorut pois ennen kuin laitat hiuslakkaa. Myös puettuun riskuun varisee lakkaa, joten suosittelen riskun tai mielummin koko takin pukemista lakkaamisen jälkeen. Hakaset on kiinnitetty pukuun, joten koko takki kannattaa pukea vasta lakkaamisen jälkeen. Hiuslakka kyllä lähtee pesemällä mutta varsinkin sarviosia sisältävissä koruissa tätä on syytä välttää. Jos koruun on tarttunut jotain ainetta, mikä ei lähde kuumalla vedellä ja astianpesuaineella: voit kokeilla varovasti pumpulipuikkoa ja asetonia. Älä kuitenkaan hiero voimakaasti pintaa. Puikolla ei hierota vaan varovasti sivellään vaikuttava aine pinnalle. Hakasten tapauksessa huuhtelun voi suorittaa samaan tapaan, mutta vedellä.
Älä kiillota tahnalla
Itsepintainen huono neuvo on käyttää hammastahnaa korujen puhdistukseen. Siinä on hiovia aineita. Naarmut eivät ehkä vaikuta isoilta, mutta tahna joka tapauksessa kuluttaa koruun varta vasten rakennettua tummumiselta suojaavaa hienohopeapintaa eli hyvin ohutta kerrosta puhdasta hopeaa. Hopean kiillotukseen tarkoitetut tahnat myös usein sisältävät hiovia aineita. Nämä ja hammastahnat kannattaa säästää pöytähopeiden ja vastaavien muutenkin naarmuisten hopeaesineiden kiillotukseen, mihin ne on tarkoitettu. Kaikki hierominen ja pyyhkiminen nopeuttaa korun tummumista jatkossa. Korujen hapettumien poistoon on kotikemistin konsteja ja nestemäisiä hopeakylpyjä.
Milloin ammattilaiselle?
Hopeakorut pysyvät vuosia kiiltävinä oikein hoidettuna ja pidettynä. Jos hapettumaa on runsaasti, pelkkä hopeanpuhdistusaineessa liottaminen saattaa jättää pinnan sameaksi tai valkoiseksi. Tämä johtuu siitä, että pinnan molekyyleistä osa on liuonnut pois ja pinta on mikroskooppitasolla huokoinen. Rummutus teräskuulien ja kiillotusnesteen kanssa palauttaa koruihin niiden kiillon. Siirry sivulle huolto.