Paja

Aukioloajat: ma-pe 12-16

Olen yleensä paikalla myös aamupäivällä, ellen ole opettamassa Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa tai asioilla Ivalossa. Jos olet vain käymässä Inarissa ja haluat käydä aikaisemmin, kysy numerosta +358 44 2600 942, mikä on tilanne.

Pikkuriikkinen historiikki

Tunnelmallinen hopeapaja toimii Inarin kirkonkylän vanhimmassa rakennuksessa. Vuonna 1945 valmistunut Heimo Lehtolan vanha talo oli ensimmäinen uusi rakennus Lapin sodassa poltetussa kylässä. Lehtola toimi apulaisnimismiehenä auttaen evakkoja alkuun vanhan kylän raunioissa. Sahatavarasta oli pulaa, joten seinät ovat hirttä ja vanha vankka puulattia oli tehty saksalaisen sillasta saadusta lehtikuusilankusta. Naulat olivat kuusi tuumaa pitkiä! Museoviraston suojelema talo on edelleen Lehtolan suvun omistuksessa.

Vuonna 1984 Samin vanhemmat perustivat Samek Ky:n, mikä pian muodostui puhekielessä nimeen Samekki. Seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana Petteri Laiti teki itsensä tunnetuksi hopeaseppänä ja saamenkäsityön taitajana sekä Suomessa että ulkomailla. 

Lapsesta asti kuvioissa mukana ollut Sami Laiti jatkoi eläköityvän isänsä jalanjäljissä vuonna 2015, saaden Y-tunnuksensa saamelaisten kansallispäivänä 6.2.

Pihaan kuuluvat kaksi korvakotaa sekä verstaaksi muunnettu vanha navetta, joka on siirretty kentän toiselta puolelta. Verstaaseen kuuluu paja muurattuine ahjoineen.