Sormuksen koko
Sormuskoon mittaaminen
Suomessa sormuskoko ilmoitetaan tavallisesti sormuksen sisämitan halkaisijana millimetreissä. Hyvä tapa saada tarkka tulos on mitata olemassa oleva sopivan kokoinen sormus. Työntömitalla saa tarkan tuloksen. Tarkkasilmäiseltä mittaus onnistuu viivoittimellakin. Halkaisijasta tulos olisi hyvä saada vähintään 0,5 mm tarkkuudella, mielummin tarkan kymmenyksen.
Jos sinulla ei ole sopivaa sormusta, voit myös mitata sormesi ympärysmitan. Voit käyttää mittanauhaa tai kääräistä sormen ympärille esimerkiksi paperisuikaleen ja pyytää jotakuta merkitsemään oikean mitan suikaleeseen. Ympärysmitta muunnetaan halkaisijaksi jakamalla se piillä (π). Riittävä tarkkuus saadaan jakamalla ympärysmitta luvulla 3,14.
Sormen mittauksen tulos vaihtelee päivän mittaan. Vältä mittausta kylmistä sormista. Iltaisin sormet ovat yleensä hieman turvonneet, mikä onkin hyvä aika mitata. Leveän sormuksen on hyvä olla hiukan suurempi kuin samaan sormeen mahtuvan kapeamman sormuksen. Älä mittaa liian tiukasti. Ota mittauksessasi huomioon, että sormuksen on mahduttava nivelten yli.
Tilatessasi uutta / mittatilaussormusta voit ilmoittaa suoraan ympärysmitan. Sormusta tehdessä tarvitsen sen kuitenkin. Lisäksi ympärysmitan etu on siinä, että sitä et voi sekoittaa toiseen mittaustapaan. Palvelen asiakkaita maailmanlaajuisesti ja maailmalla on lukuisia keskenään helposti sekoitettavia sormusmittoja. Esimerkiksi suomalainen 18 on Japanissa noin 16 ja Sveitsissä noin 17. Halkaisijan suhteellisen pieni luku ei anna sepälle varmuutta samalla tavalla kuin 57. (Tarkemmin halkaisija 18 mm vastaa ympärysmitassa kokoa 56,5 mm.) Toki ymmärrän, että halkaisijan pienempi luku voi kuulostaa kivemmalta. Sormuksen sisäympärysmitta millimetreissä on muuten EU-standardi (ISO 8653:2016).
Monissa sormuksia myyvissä liikkeissä on sormusmitat tai voit tilata sellaiset itsellesi, jos mittaustulos tuntuu epävarmalta.
Sormuksen koon muuttaminen
Yksinkertaisia sormuksia on yleensä helppo hieman suurentaa. Jotkut rakenteet, kuten kivi-istutukset, vaikeuttavat tätä. Toistuvat kuviot kaiverruksissa tai itse sormuksen muodossa saattavat myös kärsiä, jos muutos ei anna mahdollisuutta säilyttää yhtenäisyyttä. Hieman ahdas sormus on helpompi muuttaa sopivaksi kuin selvästi liian suuri sormus. Aivan liian pienessä sormuksessa joutuu mahdollisesti lisäämään materiaalia. Liian isossa sormuksessa on varmasti ainetta pienentämiseen, tällöin sormuksesta sahataan pala pois ja päät yhdistetään uudelleen.
Sormuksen koon muuttaminen on aina arvioitava sormus kerrallaan. Saat lisätietoa ottamalla yhteyttä.